Iniesta, aki alapjaiban változtatta meg a labdarúgást

Iniesta, aki alapjaiban változtatta meg a labdarúgást

Iniesta, aki alapjaiban változtatta meg a labdarúgást

iniesta_2.jpg

Kevés olyan Barcelona játékos van/volt a futballtörténelemben, akit az egész spanyol futballközeg kedvelt. Andrés Iniesta ilyen, azonban tett is érte. Mindig alázatos, soha nem balhézott, nem a tetkóival villogott, de még csak nem is éjszakázott. Gyerekkora óta azért harcolt, hogy elérje álmát, amit még ha nehezen is, de elért, a Real Sociedad ellen pedig utolsó alkalommal lépett pályára. Egy igazi legenda, a Barcelona történetének egyik, hanem a legjobb játékosa.

Fuentealbillában járunk, Iniesta szülőhazájában, egy spanyol városban, ahol minden elkezdődött. A kis vékony, visszahúzódó, csöndes Andrés Iniesta ekkoriban a helyi iskola betonpályáján futballozott, mit futballozott, varázsolt. Már ekkor látszódott, hogy kivételes tehetség, de sokan féltették vékony testalkata miatt. Az ő karrierjében is fontos szerepe volt a szerencsének, csakúgy, mint a legtöbb sikersztorinál. Az Albacetében sajátította el a labdarúgás alapjait, ahova Pedro Camacho, Iniesta édesapjának a korábbi edzője ajánlotta be. A fiatal kis fiúcska hamar, öt perc alatt meggyőzte az Albacete vezetőit, akik korábban nem igen láttak ilyen tehetséges játékost. Andrés karrierjében fontos szerepe volt Bruntének, ahol 1996-ban egy hat csapatos ifjúsági tornát rendeztek a legjobb utánpótlás egyesületeknek. Eredetileg az Albacete meghívót sem kapott volna, de két gárdát is visszasoroltak, így elindulhattak. Iniestára itt figyelt fel először a Barcelona, pontosabban Albert Benaiges játékosmegfigyelő, aki nagyon hamar kiszúrta a tehetséges játékost. Andrés viszont nem akart elszakadni a családjától, félénk volt, szerette szüleit, így nehéz volt meghozni a döntést.

Iniesta édesapja a határidő után hívta fel a klubot, azonban annyira hittek fiában, hogy kivételt tettek vele, éppenhogy a tanévkezdés előtt toppant be, de nagyon nehezen viselte a váltást. Napokig sírt, honvágy gyötörte, haza akart menni. Nem érezte jól magát a La Masia sötét falai között, ahol minden olyan nagy, és idegen volt. Nehezen, de végül megszokta a városi életet, hamarosan pedig a Camp Nouban is pályára léphetett, a Nike Kupán, ahol a döntőbe jutottak, ellenfelük pedig a Rosario volt. A találkozót végül Iniesta döntötte el, a győztesnek járó trófeát pedig nem más, mint a későbbi edző, és barát, Pep Guardiola adta át, aki a következőt mondta: „10 év múlva a lelátóról fogom nézni, hogy a Barcelonában játszol.”young.jpg

Rendkívüli tehetsége ellenére nem volt könnyű dolga. Nem elég, hogy nehezen ment a beilleszkedés, de még a Barcánál sem hitt benne minden edző, mondván túl kicsi és vékony. A sok hátráltató tényező ellenére mégis szépen fejlődött, sokat edzett, eltökélt szándéka volt, hogy bemutatkozhasson a Barcelonában.

2001 decemberében, az Espanyol ellen már a felnőtt keret tagja volt, de Charly Rexach akkor nem küldte pályára őt, a meccs után azonban a következőt mondta: „A Barcelona szurkolói megnyugodhatnak, ha lehetőséget fog kapni, jól fog játszani.” Luis van Gaal alatt mutatkozhatott be a nagycsapatban, aki híres arról, hogy szeret korán lehetőséget adni a fiataloknak. Iniesta ekkor az U21-es Eb-re készült, hezitált mi legyen, de van Gaal megnyugtatta, hogy menjen el nyugodtan, miután visszatér ugyan úgy számolni fog vele.

2002-ben, a Jan Breydel Stadionban mutatkozott be a Club Brugge ellen a Bajnokok Ligájában egy tétnélküli meccsen, hiszen ekkor már továbbjutott a Barca. Iniestának javította a helyzetét, hogy sok sérüléssel bajlódott a csapat, főleg a középpályán, így kerülhetett a kezdőbe. Meghálálta a bizalmat, vele 1-0-ra győztek, a spanyol sajtó pedig le volt nyűgözve. A La Ligában 2002 decemberében mutatkozott be a Mallorca ellen, ám ez se volt egy könnyű párharc. A csapat csupán a 13. helyen állt, két pontra a kieső helytől, van Gaal állása pedig veszélyben forgott, amennyiben kikapnak, akkor repül, ám ő mégis bedobta a mélyvízbe Iniestát. 4-0-ra győztek, hősünk pedig ismét remekül játszott. Már ekkor látszódott, hogy egy klasszis van születőben, aki meghatározhatja a következő évek futballját. Első találatát a Levante ellen szerezte a kupában, a Camp Nouban. Csupán három perce volt a pályán, amikor beköszönt, a katalánok pedig 3-1-re nyertek. 2003/04-ben kezdettegy re több lehetőséget kapni, ebben a szezonban már 11 alkalommal jutott szóhoz, általában Ronaldinho helyetteseként, majd a következő idényben már 37 bajnokin játszott, de leginkább csereként. Az igazi áttörést a 2005/06-os évad jelentette, amikor Bajnokok Ligája győzelemre vezette társait, igaz Eto’o és Ronaldinho volt a két sztár ekkoriban. Triplázott, ráadásul a válogatott keretébe is bekerült, 2006 májusában játszotta az első meccsét a nemzeti csapatban, egy Oroszország elleni barátságos fellépésen, sőt már a németországi világbajnokságon is szerepet kapott, igaz csak egy találkozón. 2006 nyarán a Gamper kupán volt először csapatkapitány, a Bayern München elleni döntőn.

2007-ben kapta meg a 8-as mezszámot Ludovic Giulytól, ami mára ikonikussá vált, majd a rákövetkező évben hosszabbította meg szerződését, a kivásárlási ára 150 millió lett. A 2008-as Európa-bajnokságon a győzelmet szerző spanyol válogatott alapembere volt, a torna válogatottjában is helyet kapott. Nem a góljairól híres, de számos létfontosságú találatot szerzett, ilyen volt a 2008/09-es szezonban elért gólja a Chelsea elleni elődöntőben. A Barcelona már a kiesés szélén állt, amikor a mérkőzés végén jött Iniesta, és egy hatalmas bombával továbbjutotta csapatát. A 2010-es, 5-0-s El Classicón nem talált be, de klasszis teljesítményt nyújtott, majd a 2015-ös, berlini Bajnokok Ligája döntőn is beírta magát a történelemkönyvekbe. Xavi visszavonulása után 2015-ben a csapatkapitány lett, a Valdés-Puyol-Xavi-Iniesta fémjelezte nagy négyes utolsó tagjaként a mai napig kulcsjátékos volt.goal.jpg

4-4-2-ben, és 4-3-3-ban is a bal szélen kap szerepet az esetek többségében, mivel technikás játékos, ezért egy védő minimum követi őt, így visszalépve el tudja csalogatni emberét, ezáltal szabad területet nyitva Jordi Albának. Azok közé tartozik, akik ’’szkennelnek’’ a pályán. Röviden ez annyit jelent, hogy ha megnézzük 2-3 másodpercenként körülnéz, mielőtt kapná a labdát, ezzel felmérve, ’’beszkennelve’’ a terepet, így mindig egy lépessel a védők előtt jár. A Sociedad ellen is láthattuk, hogy az üres területekre bemozdulva szinte lehetetlen szögekből teremt helyzetet a társainak, olyan passzsávokat megnyitva, amire kevesen képesek. Nem szerez sok gólt, de még csak a gólpasszokban sem jeleskedek, egy laikus számára úgy tűnhet, hogy nem eredményes a játéka. Jobban megnézve egy varázslóról van szó, aki rendkívül precíz, és festői szépségű passzokat ad, olyan kis finom megoldásai vannak, amik elkáprázhatják az embert.

A Real Sociedad ellen egy korszak ért véget, az utolsó nagy La Masia játékos is visszavonult a nagy négyesből. Az biztos, hogy Iniesta nélkül szegényebb lesz a Barcelona, de az európai labdarúgás is. 34 éves kora ellenére is színt vitt a támadásokba, varázslatos megmozdulásokkal kápráztatta a nagyérdeműt. Egy igazi klasszis, aki egész életét a Barcelonának szentelte, hűséges volt, kitartó, és soha nem felejtette el, honnan jött. A legnehezebb pillanatokban is erős tudott maradni, így érhette el mindazt, amiről gyerekként Fuentealbillában álmodozott.

Készüljünk a vb-re! Spanyolország bemutatása

Készüljünk a vb-re! Spanyolország bemutatása

Készüljünk a vb-re! Spanyolország bemutatása

spain.jpg

Hamarosan kezdetét veszi az idei év legjobban várt sporteseménye, a 2018-as világbajnokság, amelyet Oroszországban rendeznek meg. A magyar válogatott ugyan nem jutott ki, azonban így is érdemes lesz figyelni az eseményeket. Az elkövetkezendő egy hónapban az összes résztevő országot igyekszem hosszasan bemutatni.

A spanyoloknál az utóbbi időben generációváltás zajlott le, csakúgy, mint pár éve az angoloknál, vagy korábban a németeknél. Természetes, hogy egy aranygenerációt egy gyengébb, vagy az előzőhöz képest kevésbé szerethető követ. Így volt ez Spanyolországban, ami nem is csoda, hiszen a Casillas, Puyol, Xavi, Iniesta, Villa által vezetett csapat a világ csúcsára jutott.iniesta.jpg

Egymás után három trófeát nyert a La Roja, majd jött egy gyengébb korszak. 2014-ben már a csoportkört sem élték túl, ekkor már látszódott, hogy kicsit megfásult a társaság. Meglepetésre mindössze egyszer győztek, a csoport harmadik helyén búcsúztak, ami után sokan elkezdtek találgatni, hogy mi lesz. 2016-ben őrségváltás történt, Casillas helyét De Gea vette át, a középpályán Thiago, míg a támadósorban Morata kapott nagyobb szerepet. Az első meccsen, még ha nehezen is, de 1-0-ra győztek a csehek ellen, majd Törökország ellen már a régi La Roját láthattuk. Szép játék, sok gól, gála, ami az utóbbi évek válogatottját jellemezte. Az utolsó csoportmeccs viszont nem sikerült jól, a horvátok egy 87. percben szerzett góllal 2-1-re győztek, amivel Spanyolország csupán csoportmásodik lett. A sorsolás sem kedvezett, az olaszokat kapták meg, rögtön az egyenes kieséses szakasz első összecsapásán, ahol nagyon simán, 2-0-ra kikaptak. Ismét kudarc, korai búcsú, a sajtó pedig már ismét földindulást rebesgetett. Del Bosque ugye a 2014-es vb után távozott, helyét a kétes megítélésű Julien Lopetegui vette át, aki korábban az U21-es válogatottat irányította. Sokan nem értették miért pont ő, de ha jobban belegondolunk a generációváltás miatt ő kellett, hiszen jól ismerte az utánpótlás válogatottakat.lopetegui.jpg

A selejtezőben szárnyaltak, Liechtenstein 8-0-ra ütötték ki, az olaszokat pedig 3-0-val küldték haza, míg a Katalán elszakadás árnyékában Izrael ellen is győzedelmeskedtek, így a csoport első helyén végeztek 36 rúgott, és mindössze három kapott góllal.

A 4-3-3-as formáció maradt, csakúgy, mint a labdabirtoklásra támaszkodó játék, egyetlen egy gonddal. Sokszor ezt a hatalmas mezőnyfölényt nem tudták gólra váltani, a helyzetkialakítás akadozott. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy ki legyen az ék Oroszországban, hiszen Morata és Costa is felemás szezont futott, viszont Iago Aspas mögött élete idénye van. Akár Asensio is szerepet kaphat, amolyan hamis kilencesként, bár erre nem sok esélyt látok. A csoportjuk nehéz, Portugáliával és Marokkóval fognak küzdeni a továbbjutó helyekért. A keretre nézve az egyenes kieséses szakasz szinte biztos, onnan pedig sorsolásfüggő, hogy meddig tudnak menni. A szurkolók már éhesek a sikerre, 2012 óta nem ért el semmit a csapat, így itt az idő javítani.

Készüljünk a vb-re! Portugália bemutatása

Készüljünk a vb-re! Portugália bemutatása

Készüljünk a vb-re! Portugália bemutatása

ron.jpg

Hamarosan kezdetét veszi az idei év legjobban várt sporteseménye, a 2018-as világbajnokság, amelyet Oroszországban rendeznek meg. A magyar válogatott ugyan nem jutott ki, azonban így is érdemes lesz figyelni az eseményeket. Az elkövetkezendő egy hónapban az összes résztevő országot igyekszem hosszasan bemutatni.

A 2016-os Európa-bajnokság nyertese nem számít a vb nagy esélyesének, de még csak a top négy között sincs – véleményem szerint. Az is igaz, hogy a két évvel ezelőtti tornagyőzelmüket sem várta senki, akkor is, sötét lóként nyertek, ezzel meglepve a világot. A keret azóta nem sokat változott, a szövetségi kapitány, Fernando Santos helye is betonbiztos, de nagy dologokra nem kell számítani a Portugáloktól.santos.jpg

Fernando Santos egy igazi Eb-vb specialista, Görögországgal és Portugáliával is csodát tett az utóbbi években, igencsak nézhetetlen, de annál eredményesebb játékot mutatva. A portugálokra mindig is a támadószellem, a szép futball volt jellemző, ez azonban megváltozott, amióta Santos megérkezett. Ezzel volt sikeres a görögöknél is, akiket 2012-ben egészen legjobb nyolcig repített, majd a legutóbbi vb-n a legjobb 16 jelentette a végállomást számukra.

A selejtezőt könnyen megnyerték, nehéz dolguk nem volt, elég csak annyit mondani, hogy Magyarország, Andorra vagy Feröer-szigetek voltak még a B jelű csoportban. Az egyedüli vetélytársuk Svájc volt, akivel fej-fej mellett haladtak, de végül Portugália lett az első.

A stabil védekezés a játékuk alapja, ehhez pedig megvannak a megfelelő, rutinos emberek is, akik évek óta meghatározzák a válogatottat. Rui Patrício, Pepe, Moutinho, Ronaldo már hosszú évek óta kulcsemberek. Az egyetlen gond, hogy Ronaldo nélkül sokkal gyengébbek, legalábbis a 2014-es vb óta két alkalommal kaptak ki, mindkétszer hiányzott a Real klasszisa. Az öregek mellé nem igazán tudtak beépülni a fiatalok, André Silva mondjuk remek párost alkotott Ronaldóval, de rajta kívül nem igazán volt olyan, aki át tudta volna venni a régiek helyét, ami gond, különösen a védelem közepén, ahol 30 év alatti futballista nincs is a keretben. eder.jpg

A kulcsjátékosok ráadásul rémes szezont futottak, André Silva 34 millió euróért igazolt az AC Milanba, de a Serie A-ban csupán két gólt rúgott, Joao Mario a West Hamben és az Interben is beégett, de Bernardo Silvát is idesorolnám, bár ő nem futott rémes idényt, de én többet vártam tőle. Egy 4-4-2-es formációban játszhatnak, ami Santos alapfelállása, már a görögöknél is ezt alkalmazta a mester. Stabil védekezés, gyors támadások, Ronaldo megjátszása, gyakorlatilag így lehetne nagyon röviden összefoglalni, hogy mit is várhatunk tőlük.

Véleményem szerint igencsak nehéz csoportba kerültek, Spanyolország, Marokkó és Irán mellé, ahol a spanyolok mellett Marokkó is jó lehet, én őket tartom a torna meglepetéscsapatának, úgyhogy akár meg is fagyhatnak a Portugálok a hideg Oroszországban…

2018/5/19 : nagylaszlo01 2 komment
Készüljünk a vb-re! Uruguay bemutatása

Készüljünk a vb-re! Uruguay bemutatása

Készüljünk a vb-re! Uruguay bemutatása

uruk.jpg

Hamarosan kezdetét veszi az idei év legjobban várt sporteseménye, a 2018-as világbajnokság, amelyet Oroszországban rendeznek meg. A magyar válogatott ugyan nem jutott ki, azonban így is érdemes lesz figyelni az eseményeket. Az elkövetkezendő egy hónapban az összes résztevő országot igyekszem hosszasan bemutatni.

Uruguay legnagyobb erőssége kétség kívül a tapasztalat, a szövetségi kapitány, és a keret is rendkívül rutinos. Sokat újat nem tudnak mutatni az ellenfelek Óscar Tabáreznek, aki ezúttal sem épített be fiatalokat a keretbe, cserébe viszont a jól megszokott mag fog utazni Oroszországba, kétséges, hogy ez mire lesz elég. Lehet már ideje lenne fiatalítani, a játékosanyag pedig meg is van mindenhez, hiszen a védelemben Lemos lehet az, aki pótolja majd Godint, míg a Suárez-Cavani kettős alternatívája a Rolan-Pereiro duó lehet. Most azonban ők ne kerültek be, cserébe viszont a nagy öregek még utolsó alkalommal bizonyíthatnak.cavani.jpg

A nehéz, és rendszerint kiszámíthatatlan Dél-amerikai selejtezőt a második helyen fejezték be, annak ellenére, hogy az első pár meccsen Suárez és Cavani is hiányzott, azonban így is simán vették az akadályokat. Az ’’El Maestronak’’ nevezett Oscar Tabárez már 1990-ben is a válogatott padján ült, de valószínű, hogy az oroszországi esemény lesz számára az utolsó. A 2014-es vb-n már nem ment jól Uruguaynak a játék, a csoportkört még túlélték, de Kolumbia ellen kiestek, ráadásul Tabarez súlyosan beteg is.

Minden bizonnyal 4-4-2-ben fognak felállni, a kapuban betonbiztos helye van Muslerának, más vetélytársa nincs is, előtte pedig Godin-Gimenez lesz a védelem közepén. A középpályán ott lehet egy némileg ismeretlen név, még pedig Federico Valverde, aki a selejtezősorozat végére alapember lett, így könnyen elképzelhető, hogy Oroszországban is ő lesz az egyik védekező középpályás. A Penarolban nevelkedett játékos 2016 nyarán lett a Real Madrid B futballistája, alapember is lett, az idei szezont pedig a Depornál töltötte, ahol fontos szerepet bíztak rá, majdnem végig alapember volt, igaz sérülések is hátráltatták.

A védelmük rendkívül stabil, a Godin-Gimenez kettős a csapat nagy erőssége, a középpályán pedig olyan fiataljaik vannak, mint a fent említett Valverde, Bentancur, Vecino vagy Lucas Torreira. Elől Stuani és Gomez - a La Ligában idén két remeklő csatár – nagy segítség lehet Tabáreznek. A rutin és a tehetséges fiatalok miatt szerintem simán továbbmentek a csoportból, reálisan egy nyolcaddöntő az, ami a cél lehet nekik. Számítani fog, hogy sokaknak ez lesz a nagy lehetőség, hiszen 2022-ben a Godin-Suárez-Cavani-Muslera négyes már kiöregedett lesz.

Készüljünk a vb-re! Egyiptom bemutatása

Készüljünk a vb-re! Egyiptom bemutatása

Készüljünk a vb-re! Egyiptom bemutatása

szalah.jpg

Hamarosan kezdetét veszi az idei év legjobban várt sporteseménye, a 2018-as világbajnokság, amelyet Oroszországban rendeznek meg. A magyar válogatott ugyan nem jutott ki, azonban így is érdemes lesz figyelni az eseményeket. Az elkövetkezendő egy hónapban az összes résztevő országot igyekszem hosszasan bemutatni.

Régen láthattuk világbajnokságon Egyiptomot, hiszen legutóbb 1990-ben jutottak ki, Olaszországban. Akkor az F jelű négyesbe kerültek, Anglia, Írország és Hollandia mellé, de pontosan ebben a sorrendben is zárták a csoportkört, Írországgal és Hollandiával döntetlent játszottak, Angliától pedig kikaptak. A 2018-as vb selejtezőjében az E jelű csoportból nagyon simán jutottak tovább, mindössze egyszer kaptak ki, meglepetésre Ugandától. Kongó ellen úgy léptek pályára, ha nyernek, akkor biztosan kijutnak a vb-re, azonban egy vereség esetén Ghána ellen kellett volna még döntő meccset játszani. Szalah zseniális játékával azonban 2-1-re győzni tudtak, ami után egész Egyiptom eufórikus hangulatban tört ki.unnep.jpg

Az edzőjük az a Héctor Cúper, aki elismert és tapasztalt szakvezetőnek mondható, a Mallorcával pályafutása elején kupadöntőt játszhatott, majd a Valenciával két alkalommal is Bajnokok Ligája fináléban vett részt, de mindkétszer kikapott csapata. Azóta azonban nem tudott gyökeresen megragadni sehol, az egyiptomi válogatott előtt az Al Waslt irányította.

A 4-2-3-1-es hadrendet szereti az argentin mester, amiben a két villámgyors szélső, Szalah és Szobhi játéka kiteljesedhet. A kapuban a 45(!) éves Essam El-Hadary állhat, aki amennyiben pályára lép, a világbajnokságok történetének legidőseb játékosa lesz, átadva a kolumbiai Faryd Mondragon rekordját a múltnak. A védelemben akár három angliai légiós is lehet Hegazy, Gabr és Elmohamady személyében. A keretre egyébként is elmondható, hogy a Premier League-re és az egyiptomi bajnokságra épül. Elneny a középpálya mögött nyújthat stabilitást, Szobhi és Szalah pedig a szélem bolondíthatja meg az ellenfél védelmét.

Nehéz megtippelni milyen teljesítményt fognak nyújtani, kicsit sötét ló nekem Egyiptom, hiszen bennük van a kellő potenciál, azonban nem igazán láttam őket játszani, így nem könnyű eldönteni milyen játékerőt képviselnek. Az biztos, hogy egy tapasztalt edzőjük van, a keret pedig nem gyenge, sőt, rendkívül erős, hiszen a mag gyakorlatilag a Premier League-re épül, kiegészítve hazai sztárokkal. Kérdéses, hogy Szalah megtartja-e a formáját, ez is sokat fog számítani. Reálisan nézve a csoport harmadik, vagy a második helyét szerezhetik meg.

AZ ORSZÁG, AHOL PUSKÁS EDZŐ VOLT, A KERET PEDIG A LA LIGÁRA ÉPÜL

AZ ORSZÁG, AHOL PUSKÁS EDZŐ VOLT, A KERET PEDIG A LA LIGÁRA ÉPÜL

AZ ORSZÁG, AHOL PUSKÁS EDZŐ VOLT, A KERET PEDIG A LA LIGÁRA ÉPÜL

szaudarabia.jpg

Hamarosan kezdetét veszi az idei év legjobban várt sporteseménye, a 2018-as világbajnokság, amelyet Oroszországban rendeznek meg. A magyar válogatott ugyan nem jutott ki, azonban így is érdemes lesz figyelni az eseményeket. Az elkövetkezendő egy hónapban az összes résztevő országot igyekszem hosszasan bemutatni.

Szaúd-Arábia neve nem túl ismerős a futball vérkeringésében, neves játékosaik nem igen vannak, maximum a liga lehet ismerős, ahol Ali Al-Habsi véd, aki éveket húzott le a Premier League-ben, vagy a Serie A-ból ismert Fetfatzidis. Voltak nevesebb edzők is a kispadon, a Dél-Amerikában népszerű Edgardo Bauza, az Újpestnél is dolgozó, világjáró, Leo Beenhakker, Puskás Ferenc (1976/77-ben), vagy Bert van Marwijk.uskas.jpg

A jelenlegi szakvezető az a Juan Antonio Pizzi, aki a Tenerife, a Barcelona és a Valencia csatára is volt, 2016-ben pedig Chilével lett Copa America győztes. Bert van Marwijk vezette ki a csapatot a vb-re, 2006 óta először, azonban érthetetlen módon nem ő fog a tornán irányítani. 4-3-3-ban játszottak a selejtezők folyamán, kicsit hollandos felállásban, ami meghozta a sikert. 17 gólt szereztek a selejtezőben, hazai pályán veretlenek tudtak maradni, a második félidőket pedig nagyon megnyomták, hiszen 12 találatot is a második 45 percben szereztek. Szaúd-Arábia ismét régi fényében pompázik, csakúgy, mint anno 1994 és 2006 között, amikor négy alkalommal is szerepeltek vb-n. Akkoriban a Zöld Sasok uralták Ázsiát, a kontinens legjobb válogatottja az övéké volt, 1996-ban  Ázsia-Kupát nyertek, 2000-ben és 2007-ben pedig másodikak voltak, majd jött bő tíz év, amikor eltűntek a világ elől.

Januárban kilenc ismeretlen szaúdi játékos is a La Ligába szerződött, gyakorlatilag a semmiből, mindenki hatalmas meglepetésére. 2017-ben kötött egyezséget a két ország szövetsége, miszerint a spanyolok fejleszteni fogják a helyi futballt, ám ez akkor senkit nem érdekelt, hiszen sűrűn történnek ilyenek a futball világában, aztán hírtelen elkezdtek áramlani a szaúdi focisták a La Ligába. Yahya Al-Shehri a Leganeshez került (ahol azóta sem lépett pályára), Marwan Othmnan pedig az utánpótlásba, a Villarrealhoz pedig ugyan így került Salem Al-Dawsari és Jabor Issa. A Levante, ha már kapott (már pedig biztosan nem akart) szaúdi játékost a keretébe, akkor egy alkalommal be is vetette Fahad Al-Muwalladot, de kulcsember meglepő módon ő sem lett. Ali Al-Namer (Numancia), Abdulmajeed Al-Sulaiheem (Rayo Vallecano), Abdullah Al-Hamdan (Sporting Gijón) és Nooh Al-Mousa (Valladolid) a másodosztályba szerződött (jókora segítséggel).la_liga.jpg

Kérdés közülük hányan lesznek ott a világbajnokságon, annyi azonban bizonyos, hogy ezek a játékosok tudtak újat tanulni és fejlődtek Spanyolországban, még ha lehetőséget nem is kaptak. A keretben biztos nem kap meghívót mind a kilenc fiatalember, de páran ott lehetnek Oroszországban.

Pizzivel a spanyol vonal van a válogatottnál is, de a 4-3-3 az maradt, az eredmények pedig egészen jók voltak a felkészülés során. Moldovát és Algériát elverték, Ukrajnával döntetlent játszottak, azonban Belgiumtól 4-0-ra kikaptak a 2018-ban lejátszott meccseken. Kérdés ez mire lesz elég, nekem kicsit sötét lónak tűnnek. 2017-ben, az U20-as vb-n nagy meglepetésre továbbmentek a csoportból, majd szorosan, de alulmaradtak a későbbi elődöntős Uruguayjal szemben, ami mutatja, hogy az utánpótlás is rendben van. Az A csoportba kerültek a vb-n, ami nem tűnik nagy falatnak, ki tudja, akár tovább is juthatnak, csakúgy, mint tavaly a fiatalok.

Készüljünk a vb-re! Oroszország bemutatása

Készüljünk a vb-re! Oroszország bemutatása

Készüljünk a vb-re! Oroszország bemutatása

oroszorszag.jpg

Hamarosan kezdetét veszi az idei év legjobban várt sporteseménye, a 2018-as világbajnokság, amelyet Oroszországban rendeznek meg. A magyar válogatott ugyan nem jutott ki, azonban így is érdemes lesz figyelni az eseményeket. Az elkövetkezendő egy hónapban az összes résztevő országot igyekszem hosszasan bemutatni.

A FIFA-világranglistán 65. helyen álló Oroszország nem lehet túl bizakodó, hiszen eddigi legjobb hegyezésük egy 4. hely volt, az is 1966-ban. Azóta nem igazán megy a mostani házigazdának, 1986 óta egyszer sem tudtak továbbjutni a csoportkörből, 2006-ban és 2010-ben pedig ki sem jutottak. 2014-ben Algéria és Dél-Korea ellen döntetlent játszottak, Belgiumtól pedig kikaptak, így a harmadik helyen zárták a tornát. wc_2014.jpg

Fabio Capello irányította akkor a válogatottat, de hat meccsen mindössze két alkalommal tudta győzelemre vezetni csapatát, így őt 2015 nyarán menesztették, helyét pedig Stanislav Cherchesov vette át, aki játékosként 1994-ben és 2002-ben szerepelhetett világbajnokságon. A korábbi kapusnak nem sok nemzetközi tapasztalata van edzőként, egy-egy évet eltöltött a Spartak Moszkva és a Legia Varsó kispadján, mielőtt szövetségi kapitány lett.

A keret nem áll fiatalokból, a Berezutski-Ignashevich kettősre már nem lehet számítani, így a játékrendszer is változott. Az előző meccseiket nézve úgy tűnik, a mester a 3 védős felállást erőlteti, ami idáig nem igazán működött, hiszen Brazíliától, vagy Uruguaytól is simán kikaptak, azonban Spanyolország, vagy Belgium ellen döntetlent játszottak. Akinfeev maradt elsőszámú kapus, de végre van kihívója Lunev személyében, aki a Zenit portása, ennek ellenére szinte borítékolható, hogy Akinfeev fog kezdeni. A mag maradt a régi, Glushakov, Smolov, Kombarov már-már régi motorosnak számít, de egy-két fiatal is kulcsember lett az előző világbajnokság óta. Aleksandr Golovin, a CSKA 21 éves középpályása alapemberrá vált, 17 meccsen játszott már 2015-ös debütálása óta. A kulcsember, és a csapat gólfelelőse azonban Fedor Smolov lehet, aki idén termeli a gólokat, 22 bajnokin 14 találatot szerzett, ezek mellett pedig öt gólpasszt is kiosztott.smolov.jpg

Az oroszok kerete nem túl acélos, sok az öreg, a fiatalok pedig nem topjátékosok, ráadásul a barátságos meccseken sem ment túlságosan nekik. Mázlijuk, hogy talán az egyik leggyengébb csoportba kerültek, Szaúd-Arábia és Egyiptom mellé, az egyetlen kihívójuk csak is Uruguay lehet. Házigazdaként kötelező lenne továbbjutni, de reálisan nézve a második helyért fognak harcolni.  

2018/5/13 : nagylaszlo01 1 komment
Minden, amit a három védős rendszerről tudni kell

Minden, amit a három védős rendszerről tudni kell

Minden, amit a három védős rendszerről tudni kell

conte.jpg

Csakúgy, mint a divatban, vagy bármi másban, rengeteg népszerű dolog a ’70-es, ’80-as, ’90-es évekből lett előszedve, ez alól a futball sem kivétel. Napjaink egyik legtrendibb taktikai innovációja a 3 védős felállás, ami akármilyen meglepő, de Koemanék idejében volt igazán népszerű. Mára már nem csak Európa topcsapatai, de számos magyar gárda is használja. Kicsit jobban belemélyedve láthatjuk, hogy egy nagyon összetett dolog ez, amit tökéletesen meg kell tervezni.

Térjünk kicsit vissza a ’80-as években, amikor a férfiaknak hosszú haja volt, a minél feltűnőbb kiegészítők voltak menők és az extrém öltözködés dominált, csakúgy, mint a három védős szisztéma. Ebben az időben Hollandia és Németország volt az etalon, nem véletlenül, hiszen mindkét válogatott három hátvéddel lépett pályára. Ebben a felállásban a ketten szorosan fogják a támadókat egy játékos pedig amolyan libero vagy sweeper szerepet betöltve szabadon mozgott a védelem vonalában, ezáltal emberelőnyt kialakítva az ellenféllel szemben. Ez egészen addig működött, amig ki nem kopott a divatból a két csatáros játék. A ’90-es, 2000-es években inkább az egycsatáros formációk domináltak, ami ellen tök felesleges volt a három védő.

Az edzők szinte el is felejtették, hogy létezett egyáltalán a libero szerepe, vagy a három védőnek a létjogosultsága, egészen Antonio Conte érkezéséig, aki egy csapásra újra elitklubot csinált a Juventusból. 2011/12-ben a Juventus három védővel nyert veretlenül bajnokságot, a legkevesebb gólt kapva, amire az egész világ felfigyelt. Bonucci-Barzagli-Chiellni dominált hátul, közülük Barzagli volt a libero, aki tömte labdákkal a deep-lying playmaker Pirlót vagy szélsőket. Vidal és Pirlo volt a középpálya szíve, előbbi védekezett, utóbbi diktálta a tempót, csakúgy, mint Marchisio. Jobboldalon a duplatüdejű Stephan Lichsteiner robotolt fel-alá, míg a másik szélen De Ceglie, Estigarribia vagy Giaccherini. Elől két támadó volt, leginkább Vucinic és Quagliarella, akik közül egyik rendszerint hátrébb lépett, segíteni a középpályát. Ez a gárda abban a szezonban 38 meccsen nem kapott ki, amivel Conte felemelkedett az edzőzsenik közé.

A 2014-es Világbajnokságon Hollandia is a 3-5-2-vel jutott el egészen sokáig, majd ismét jött Conte, csak picit változtatott. A Chelsea irányítását vette át az olasz szakember, aki 3-4-3-ban küldte pályára csapatát. Sokan értetlenül néztek, amikor leigazolta David Luizt, akit egyszer már elengedett a londoni klub, ám ő volt a siker egyik kulcsa. A brazil napjaink legjobb liberója, remekül lát a pályán, minden támadásépítés alapja ő. A széleken Alonso és Moses mozgott, akik közül utóbbi csatárból lett wingback, így védekező oldala egy árnyalatnyival gyengébb, de sokszor biztosította őt a középpályára feltolt Azpilicueta. A középpályát a Kanté-Matic kettős uralta, a szerb osztogatta a labdákat, Kanté pedig megszerezte azokat, míg a középpályán Pedro, Willan és Hazard volt a támadásokért felelős, na meg persze Diego Costa.

A Bayern Münchennél Pep Guardiola is valami hasonlót próbált meghonosítani, ő Javi Martinezt képzelte el liberónak, majd később Boatenget szoktatta teljesen át. A Bundesligában később a Julian Nagelsmann által vezetett Hoffenheim és a Tuchel fémjelezte Dortmund is átvette a három védős felállást, de Olaszországban a Lazio és a Roma, míg Franciaországban a Nice játszott hasonlóan. Ez a trend eljutott kishazánkba is, ráadásul egy olasz edző közreműködésével, aki nem más, mint Marco Rossi, a tradicionális olasz edzők mintapéldánya. Kamber volt „Kispest Boatengje”, a két szélsővédő pedig Ikenne-King, és az a Hollander, aki korábban támadó volt. Középpályán Gazdag és Hidi volt a két védekező középpályás, míg Lanzafame és Eppel a támadók. Rossi remek taktikát dolgozott ki, csapata csupán nyolc alkalommal kapott ki és hatalmas meglepetésre megnyerte az OTP Bank Ligát.

Idén a Honvédon kívül már a Diósgyőr, a Puskás Akadémia és a Vasas is próbálkozott hasonlóval, váltakozó sikerrel. Be kell látni nem minden klubnál működik ugyan az, kicsit olyan érzése van az embernek, hogy ezek a gárdák inkább a trend miatt álltak rá a Conte által divatba hozott formációra. Persze nem csak előnyei vannak a 3 védős rendszernek, hanem hátrányai is szép számmal. Először is, nagyon fontos a fizikum, a két wingbacknek gyakorlatilag 90 percet kell fel-alá futnia, míg a három hátvédnek is a toppon kell lenni, mint mentálisan, mint fizikálisan. Az egész nem fog működni, ha nincs egy jó libero, ami gyakorlatilag a kiinduló alap. A középpályán is fontos, hogy legyenek romboló és kreatív játékosok, míg az egyik csatárnak hátra kell lépnie a középpályára. A 3-4-3 vagy a 3-5-2 különböző variációit leginkább a labdát birtokló és kontracsapatok használhatják, de vigyázni kell, mert könnyen a védelem mögé tud kerülni az ellenfél. Hatalmas helyek lehetnek a széleken, emberhátrány a védekezésben, amennyiben nincs összhangban a csapat.

Összegezve csakúgy, mint mindenben, a futballban is új divat fog beköszönni, lesz olyan, aki kitalálja az ellenszert a három védő ellen és akkor megint eltűnik napjaink leginkább kedvelt taktikai alapja.

A jövő magyar ígéretei: Orosz Adrián, a Győr játékosa

A jövő magyar ígéretei: Orosz Adrián, a Győr játékosa

A jövő magyar ígéretei: Orosz Adrián, a Győr játékosa

orosz_adrian.png

Az oldal elsősorban fiatal játékosokkal foglalkozik, olyanokkal, akik a jövő ígéreteit lehetnek, ezért döntöttem úgy, hogy csinálok egy sorozatot. Ebben hozzám hasonló korú tehetséges magyar futballisták lesznek bemutatva, akik pár év múlva a válogatottban vagy az NB1-ben lehetnek. Első játékosunk Orosz Adrián, aki a Győr futballistája. Ismerjük meg őt!

Miért kezdtél el focizni?

Úgy érzem a labdával születtem es azt tudom, hogy vele is akarok a sírba menni, szeretem a focit, ezért kezdtem el játszani.

 Van valaki a családban, aki futballozott vagy ki által kezdted el űzni ezt a sportot?

Édesapukám focizott, meg a tesóm is, ő is az ETO-ban játszott, majd kihívták Olaszországba focizni, de nem engédtek el szüleim, és rá egy fel évre megsérült, műteni kellett, de nem sikerült neki a műtét, ezért nem folytathatta a focit. Ő nagyon sokat segített, motivál, hiszen tudom, hogy nem csak egy karriert csinálok, hanem az övét is folytatom.

Ha egy nemzetközileg is ismert játékoshoz kellene hasonlítani magadat, ki lenne az és miért?

Nem ismerek hozzám hasonló játékost, de ha nagyon muszáj, akkor talán James Rodriguez lenne.

Szerinted mik a legnagyobb erősségeid?

Robbanékony vagyok, nagyon akaratos, minden párharcba keményen megyek bele, pontos labdákat adok, és jó a labdakezelésem, lövő technikám is jónak mondható.

 Mik azok, amikben még javulnod kell?

Igazából az állóképességemen kéne javítani, és még felsőtestre egy kis izmot felszedni.

Hogy látod, van esélyed bekerülni a Győr felnőtt csapatába?

Én látok esélyt, 1-2 éven belül a felnőtt csapat keretében lehetek, kitartok mellette, és teszek is érte

Szeretnél itt maradni és fejlődni, vagy amilyen gyorsan csak lehet kimennél külföldre?

Igazából én úgy vélem, hogy alapból nagy különbség van utánpótlás es a felnőtt csapatok játék között (ez kívülről nem is látszik annyira). A magyar és a külföldi csapatok között is van különbség. Előnybe lennék, ha mar utánpótlás játékosként is kint lehetnék, hiszen akkor mar abba a játékba épülnék be, de az is egy jó dolog, ha felnőtt csapatba itt szerzek tapasztalatot és úgy megyek ki.

Cengiz Ünder: Róma új török harcosa

Cengiz Ünder: Róma új török harcosa

Cengiz Ünder: Róma új török harcosa

under.jpg

Tavaly nyáron az AS Roma leigazolt egy mindössze 20 esztendős török szélsőt, viszonylag sok pénzért. Cengiz Ünderről volt az, akiért a rómaiak képesek voltak 12 millió fontot fizetni, amire sokan felkapták a fejüket. Ne felejtsük el, hogy ő már az új sportigazgató, Monchi felfedezettje, így várható volt, hogy nem nyúltak nagyon mellé vele. Monchi volt az, aki a Sevillából kirakatcsapatot csinált és számos tehetségnek adott lehetőséget. Ünder is ilyen lehet, a City elől elhappolt török ugyanis utolsó négy meccsén öt gólt szerzett.

Korábban azt nyilatkozta, szívesebben játszana Angliában, úgy is volt, hogy a Manchester Cityhez kerül, azonban az angolok le akarták őt passzolni a Freiburgnak, ami érthető módon nem tetszett a játékosnak. Így került képbe a Roma, ahol egy fiatal játékosnak sokkal több esélye van kibontakozni, mint a Cityben, ahol még az akadémisták sem kapnak szerepet, nemhogy frissen igazolt, fiatal külföldiek. Kezdetben Rómában sem volt könnyű az élet, a nyelvet nem beszélte és egyedül is élt -életében először – így nem sikerült jóra az első pár hónap. A téli átigazolási szezonban úgy volt, hogy kölcsönadják a Sassuolonak, azonban végül nem jött össze az üzlet. Nagyon jól tette a vezetőség, hogy nem engedte el a fiatal törököt, hiszen ez után robbanásszerűen tört be a köztudatba. Az első találatát a Hellas elleni februári összecsapáson szerezte, ami lélektani szempontból nagyon fontos pillanat volt. A következő héten a Benevento ellen duplázott és egy gólpasszt is kiosztott, legutóbb, az Udinese otthonában pedig szintén ott volt a neve a góllövők között. Ha ez nem lenne elég, a keddi Bajnokok Ligája meccsen is betalált, ezúttal a Sahtarnak.

A tavalyi szezonban remekelt a Basaksehir színeiben, a bajnoki cím sem sokon múlott, ráadásul a csapat egyik legjobbja volt - a bemutatkozó szezonjában - így a válogatottba is bekerült, ahol hét meccsen már három gólnál jár. A tavalyi esztendőben 32 bajnokin hét gólt és öt asszisztot jegyzett, köztük volt egy dupla a Besiktas ellen. Érdekesség, hogy ő nem játszott soha a tradicionális nagy török csapatok egyikében sem, hanem más utat választott. Egy nehezebb, de talán mégis eredményesebb, célravezetőbb utat. A Basaksehirnél hamar megkapta a lehetőséget, amit egy Besiktasnál biztosan nem jött volna el ilyen hamar.

Ünder története nagyon hasonlít egy másik török fiatal, Salih Ucan életútjára, aki szintén a Bucaspornál kezdte karrierjét. Ucannak nem vált be a római kaland, sokat volt sérült, lehetőséget sem kapott. Ündert nem dobták egyből a mélyvízbe és ő is kivárta, amíg lehetőséget szavaz neki Eusebio di Francesco vezetőedző. Ez a Hellas ellen jött el, azóta pedig 4-2-3-1-re állt át a Roma, egy olyan formációra, ami kedvez a török szélsőnek. A csapatnak is jobban megy azóta, a Serie A-ben ki sem kaptak a Hellas elleni győzelem óta.

Kétség kívül berobbant a köztudatba, azonban kár lenne elhamarkodottan ítélkezni vele kapcsolatban. Egyelőre gyengébb csapatok ellen bizonyított csak, de sokan már Aranylabda esélyesnek vagy az „Új Salahnak” mondják. Túlzásnak érzem ezeket a jelzőket, de kétség kívül biztató a játéka. Az AS Roma úgy néz ki, megtalálta Salah helyettesét a személyében, hiszen Ünder hasonló típusú játékos. Monchi személye pedig ennyit számít, ha ő nincs, akkor már egy Ünderrel kevesebb lenne a Farkasok kerete.